348 จำนวนผู้เข้าชม |
Workshop on Enhancing Dairy Farming Practices at Chai Prakan Dairy Cooperative, Chiang Mai
On November 25, 2024, Associate Professor Dr. Chok Sorajjakul and Dr. Khanchai Dunmek, researchers from School of Agriculture and Natural Resources, University of Phayao, conducted a hands-on workshop for dairy farmers at the Chai Prakan Dairy Cooperative in Chai Prakan District, Chiang Mai Province.
The workshop aimed to educate farmers on the use of microorganisms to enhance the efficiency of agricultural material fermentation for animal feed. This initiative was supported by research funding from the Agricultural Research Development Agency (ARDA) and partnerships with the Northern Science Park (NSTDA) and the Livestock Regional Office 5.
The training focused on transferring technology for utilizing specialized microorganisms to ferment agricultural by-products, such as corn husks, corn cobs, rice straw, and cassava pulp. This process transforms waste into high-quality roughage suitable for dairy cows during the dry season, helping to reduce production costs, increase milk quantity and quality, and minimize environmental waste.
-------------------------------------
วันที่ 25 พฤศจิกายน 2567 รศ.ดร.โชค โสรัจกุล และ ดร.ขรรค์ชัย ดั้นเมฆ นักวิจัยจากคณะเกษตรศาสตร์และทรัพยากรธรรมชาติ มหาวิทยาลัยพะเยา ได้จัดอบรมเชิงปฏิบัติการให้แก่เกษตรกรผู้เลี้ยงโคนมในพื้นที่ ณ สหกรณ์โคนมไชยปราการ อำเภอไชยปราการ จังหวัดเชียงใหม่
ทั้งนี้เพื่อให้ความรู้เรื่อง การใช้จุลินทรีย์เพิ่มประสิทธิภาพการหมักวัสดุการเกษตรให้เป็นอาหารสัตว์ ซึ่งได้รับการสนับสนุนทุนวิจัยจาก สำนักงานพัฒนาการวิจัยการเกษตร (สวก.) และ ความร่วมมือจาก สวทช. ภาคเหนือ รวมถึง ปศุสัตว์เขต 5 การอบรมนี้มุ่งเน้นการถ่ายทอดเทคโนโลยีการใช้จุลินทรีย์ที่มีคุณสมบัติเฉพาะในการหมักวัสดุเหลือใช้ทางการเกษตร เช่น เปลือกข้าวโพด ซังข้าวโพด ฟางข้าว และกากมันสำปะหลัง ให้กลายเป็นอาหารหยาบที่มีคุณภาพสำหรับเลี้ยงโคนมในช่วงฤดูแล้ง ช่วยลดต้นทุนการผลิต เพิ่มปริมาณและคุณภาพน้ำนม รวมถึงลดของเสียที่ส่งผลกระทบต่อสิ่งแวดล้อม