423 จำนวนผู้เข้าชม |
School of Agriculture, University of Phayao, Conducts Workshop on Microbial Technology to Produce Alternative Protein, Reducing Organic Egg Farming Costs in Doi Wawee
On December 19-20, 2024, Associate Professor Dr. Chok Sorajjakul, Dr. Khanchai Danmak, along with researchers and students from the School of Agriculture and Natural Resources, University of Phayao, organized a hands-on workshop for organic egg farmers in Doi Wawee, Mae Suai District, Chiang Rai Province.
The workshop was held under the project titled “Establishing Collaborative Networks for Utilizing Agro-Processing Waste Treated with Microbial Technology to Produce Black Soldier Fly Larvae as an Alternative Protein Source for Animal Feed to Reduce Organic Egg Farming Costs in Highland Areas of Phayao and Chiang Rai”. The initiative was supported by funding from the National Research Council of Thailand (NRCT) in collaboration with the Chiang Rai Animal Feed Research and Development Center.
Focus on Microbial Technology: Transforming Waste into High-Quality Protein Feed
The workshop aimed to transfer knowledge about the use of specialized microbial technology for fermenting agricultural waste materials, such as discarded pumpkins and vegetables, into high-quality feed for black soldier fly larvae. These larvae serve as a protein-rich feed supplement for organic chickens, helping to reduce production costs and decrease the environmental impact of agricultural waste.
Empowering Farmers for Sustainable Agriculture
This initiative aimed to enhance the capacity of farmers in Doi Wawee to effectively manage and utilize agro-processing waste within their communities. By transforming waste into valuable resources using advanced microbial technology, the program supports sustainable agricultural practices in highland areas while mitigating environmental impacts in Northern Thailand.
This project represents a significant step in fostering collaborative networks between farmers, researchers, and related organizations to advance sustainable organic farming in the future.
---------------------------------------
คณะเกษตรศาสตร์ ม.พะเยา อบรมเทคโนโลยีจุลินทรีย์ผลิตโปรตีนทางเลือก ลดต้นทุนเลี้ยงไก่ไข่อินทรีย์ที่ดอยวาวี
เมื่อวันที่ 19-20 ธันวาคม 2567 รองศาสตราจารย์ ดร.โชค โสรัจกุล, ดร.ขรรค์ชัย ดั้นเมฆ พร้อมด้วยนักวิจัยและนักศึกษาจากคณะเกษตรศาสตร์และทรัพยากรธรรมชาติ มหาวิทยาลัยพะเยา ได้จัดอบรมเชิงปฏิบัติการให้แก่เกษตรกรผู้เลี้ยงไก่ไข่อินทรีย์ ณ พื้นที่ดอยวาวี อำเภอแม่สรวย จังหวัดเชียงราย
การอบรมครั้งนี้จัดขึ้นภายใต้โครงการ “การสร้างเครือข่ายความร่วมมือด้านการใช้ประโยชน์จากเศษเหลือของการแปรรูปพืชผักที่ผ่านการปรับสภาพด้วยจุลินทรีย์เพื่อผลิตหนอนแมลงวันลายสำหรับใช้เป็นแหล่งโปรตีนทางเลือกในอาหารสัตว์เพื่อลดต้นทุนการเลี้ยงไก่ไข่อินทรีย์ในพื้นที่สูงจังหวัดพะเยาและจังหวัดเชียงราย” ซึ่งได้รับการสนับสนุนทุนจากสำนักงานการวิจัยแห่งชาติ (วช.) และความร่วมมือจากศูนย์วิจัยและพัฒนาอาหารสัตว์เชียงราย
มุ่งเน้นเทคโนโลยีจุลินทรีย์ แปรเศษวัสดุเหลือใช้สู่แหล่งอาหารโปรตีน
การอบรมดังกล่าวมีจุดมุ่งหมายในการถ่ายทอดองค์ความรู้เกี่ยวกับการใช้จุลินทรีย์เฉพาะทางในการหมักวัสดุเหลือใช้ทางการเกษตร เช่น เศษฟักทองและผักคัดทิ้ง ให้กลายเป็นอาหารที่มีคุณภาพสำหรับเลี้ยงหนอนแมลงวันลาย ซึ่งสามารถใช้เป็นแหล่งโปรตีนในอาหารสัตว์ โดยเฉพาะไก่ไข่อินทรีย์ ช่วยลดต้นทุนการผลิตและลดปริมาณขยะทางการเกษตรที่ส่งผลกระทบต่อสิ่งแวดล้อม
เสริมสร้างศักยภาพเกษตรกร เพื่อการเกษตรที่ยั่งยืน
กิจกรรมครั้งนี้มุ่งเสริมสร้างศักยภาพของเกษตรกรในพื้นที่ดอยวาวี ให้สามารถจัดการเศษเหลือจากการแปรรูปพืชผักในชุมชน และเปลี่ยนเศษเหลือเหล่านั้นให้เป็นทรัพยากรที่มีคุณค่า โดยการใช้เทคโนโลยีจุลินทรีย์ขั้นสูง ซึ่งจะช่วยสนับสนุนการเกษตรที่ยั่งยืนในพื้นที่สูง พร้อมทั้งลดผลกระทบต่อสิ่งแวดล้อมในภาคเหนือของประเทศไทย
โครงการดังกล่าวเป็นก้าวสำคัญในการสร้างเครือข่ายความร่วมมือระหว่างเกษตรกร นักวิจัย และหน่วยงานที่เกี่ยวข้อง เพื่อการพัฒนาการเกษตรอินทรีย์ที่ยั่งยืนในอนาคต.