School of Agriculture and Natural Resources at the University of Phayao proudly congratulates the success of "Hom Morpor 1," a fragrant glutinous rice variety developed by the university, which has officially been registered as a certified plant

66 จำนวนผู้เข้าชม  | 

School of Agriculture and Natural Resources at the University of Phayao proudly congratulates the success of "Hom Morpor 1," a fragrant glutinous rice variety developed by the university, which has officially been registered as a certified plant

School of Agriculture and Natural Resources at the University of Phayao proudly congratulates the success of "Hom Morpor 1," a fragrant glutinous rice variety developed by the university, which has officially been registered as a certified plant variety. The registration was approved on October 15, 2024, by the Plant Variety Protection Office, Department of Agriculture, under Section 28 of the Plant Varieties Act B.E. 2518.

Hom Morpor 1 stands out for its fragrant glutinous quality and its non-photoperiod sensitivity. The development of this variety spanned over 12 years and was led by Assistant Professor Dr. Waipot Kanjoo, a faculty member of the Agriculture program, along with his dedicated research team from the Faculty of Agriculture and Natural Resources.

The project received generous support from the Agricultural Research Development Agency (ARDA) and the University of Phayao, aiming to create a high-quality rice variety that meets the needs of farmers and the glutinous rice market in Thailand. This achievement marks a significant milestone for the Faculty of Agriculture and Natural Resources in advancing research and development to enhance the agricultural sector and generate a positive impact on local communities.

------------------------------

คณะเกษตรศาสตร์และทรัพยากรธรรมชาติ มหาวิทยาลัยพะเยา
ขอแสดงความยินดีกับ
“ข้าวเหนียวหอมพันธุ์ หอม มพ.1 (Hom morpor 1)“
ของมหาวิทยาลัยพะเยา

ได้รับรองเป็นพันธุ์พืชขึ้นทะเบียน
เมื่อวันที่ 15 ตุลาคม 2567 ตามมาตรา 28 แห่งพระราชบัญญัติพันธุ์พืช พ.ศ. 2518
จากสำนักคุ้มครองพันธุ์พืช กรมวิชาการเกษตร

โดยข้าวหอม มพ.1 เป็นข้าวเหนียวหอม ไม่ไวต่อช่วงแสง ใช้ระยะเวลาปรับปรุงพันธุ์ 12 ปี
พัฒนาพันธุ์โดย ผศ.ดร.ไวพจน์ กันจู อาจารย์หลักสูตรเกษตรศาสตร์ และทีมวิจัย

ภายใต้การสนับสนุนจากสำนักงานพัฒนาการวิจัยการเกษตร (สวก.) และมหาวิทยาลัยพะเยา

   

Powered by MakeWebEasy.com
เว็บไซต์นี้มีการใช้งานคุกกี้ เพื่อเพิ่มประสิทธิภาพและประสบการณ์ที่ดีในการใช้งานเว็บไซต์ของท่าน ท่านสามารถอ่านรายละเอียดเพิ่มเติมได้ที่ นโยบายความเป็นส่วนตัว  และ  คุกกี้