298 Views |
School of Agriculture and Natural Resources, University of Phayao, organized a workshop on January 18-19, 2025, for organic chicken farmers in the Pong and Chiang Muan districts of Phayao Province. This was part of the project "Building a Collaborative Network for Utilizing Agricultural Waste Processed by Microorganisms to Produce Black Soldier Fly Larvae as an Alternative Protein Source in Animal Feed to Reduce the Cost of Organic Egg Farming in High-altitude Areas of Phayao and Chiang Rai Provinces," funded by the National Research Council of Thailand (NRCT).
The training focused on using specialized microorganisms to ferment agricultural waste, such as pumpkin scraps and discarded vegetables, into high-quality food for black soldier fly larvae. These larvae can serve as a protein source in animal feed, particularly for organic eggs. This process helps reduce production costs and the amount of agricultural waste, which has negative environmental impacts.
The event also aimed to enhance the skills of farmers in the highland areas, enabling them to manage agricultural by-products in their communities and transform them into valuable resources. By applying advanced microbial technology, the training supports sustainable agriculture in highland areas and reduces environmental impacts in Northern Thailand.
------------------------------------
คณะเกษตรศาสตร์ มหาวิทยาลัยพะเยา จัดอบรมเชิงปฏิบัติการ ในวันที่ 18-19 มกราคม 2568 สำหรับเกษตรกรผู้เลี้ยงไก่ไข่อินทรีย์ในพื้นที่อำเภอปงและอำเภอเชียงม่วน จังหวัดพะเยา ภายใต้โครงการ “การสร้างเครือข่ายความร่วมมือด้านการใช้ประโยชน์จากเศษเหลือของการแปรรูปพืชผักที่ผ่านการปรับสภาพด้วยจุลินทรีย์เพื่อผลิตหนอนแมลงวันลายสำหรับใช้เป็นแหล่งโปรตีนทางเลือกในอาหารสัตว์เพื่อลดต้นทุนการเลี้ยงไก่ไข่อินทรีย์ในพื้นที่สูงจังหวัดพะเยาและจังหวัดเชียงราย” ซึ่งได้รับการสนับสนุนจากสำนักงานการวิจัยแห่งชาติ (วช.)
การอบรมครั้งนี้มุ่งเน้นการใช้เทคโนโลยีจุลินทรีย์ในการหมักเศษวัสดุเหลือใช้ทางการเกษตร เช่น เศษฟักทองและผักคัดทิ้ง เพื่อแปรสภาพเป็นอาหารโปรตีนที่มีคุณภาพสำหรับเลี้ยงหนอนแมลงวันลาย ซึ่งสามารถนำไปใช้เป็นแหล่งโปรตีนในอาหารสัตว์ โดยเฉพาะไก่ไข่อินทรีย์ การใช้เทคโนโลยีนี้จะช่วยลดต้นทุนการผลิตและลดปริมาณขยะจากการเกษตรที่เป็นอันตรายต่อสิ่งแวดล้อม
กิจกรรมนี้ยังช่วยเสริมสร้างศักยภาพของเกษตรกรในพื้นที่สูงให้สามารถจัดการเศษวัสดุจากการแปรรูปพืชผักในชุมชนและเปลี่ยนเศษวัสดุเหล่านั้นให้เป็นทรัพยากรที่มีคุณค่า สู่การเกษตรที่ยั่งยืนและลดผลกระทบต่อสิ่งแวดล้อมในภาคเหนือของประเทศไทย