148 Views |
Congratulates Students of the Bachelor of Technology Program in Agricultural Technology School of Agriculture and Natural Resources, University of Phayao.
Students of Program in Agricultural Technology, School of Agriculture and Natural Resources, University of Phayao, including:
Mr. Chanakorn Niyom
Mr. Chindanai Chanmaneewech
Mr. Kritjutha Boonpratuang
Mr. Kantharakorn Theansang
Mr. Vichayut Boonrueang
They have been selected to participate in the Higher Education Innovation Awards 2025 (Preliminary Round) with their project, “Artificial Pollen Diet from Chicken Meat”—an innovative supplemental feed for honeybee farming that enhances efficiency and strengthens food security in the agricultural sector.
This project has also been chosen for the "Ignite Innovation to Utilization" program in 2025, organized by the National Research Council of Thailand (NRCT). The event will take place from March 8-9, 2025, at Chom Phon Sarit Thanarat Conference Room, 2nd Floor, NRCT Building 1.
Innovation not only improves nutritional support for honeybee colonies during periods of food scarcity but also represents a significant step in utilizing alternative protein sources in apiculture. It has the potential to contribute to the sustainable development of the beekeeping industry and benefit local farming communities in the future.
-----------------------------
คณะเกษตรศาสตร์และทรัพยากรธรรมชาติ มหาวิทยาลัยพะเยา ขอแสดงความยินดีกับนิสิตหลักสูตรเทคโนโลยีบัณฑิต สาขาวิชาเทคโนโลยีการเกษตร คณะเกษตรศาสตร์และทรัพยากรธรรมชาติ มหาวิทยาลัยพะเยา ได้แก่
นายชนะกร นิยม
นายชินดนัย ชาญมณีเวช
นายกฤษฏิ์จุฑาฑ์ บุญประเทือง
นายกันทรากร เเทนเเสง
นายวิชยุทธ บุญเรือง
ได้รับคัดเลือกให้เข้าร่วม โครงการนวัตกรรมสายอุดมศึกษา ประจำปี 2568 (Higher Education Innovation Awards 2025) (รอบคัดเลือก) ด้วยผลงาน “เกสรเทียมจากเนื้อไก่” (Artificial Pollen Diet from Chicken Meat) ซึ่งเป็นนวัตกรรมอาหารเสริมสำหรับการเลี้ยงผึ้งพันธุ์ที่ช่วยเพิ่มประสิทธิภาพการเลี้ยงและเสริมความมั่นคงด้านอาหารให้กับภาคเกษตรกรรม
ผลงานนี้ได้รับโอกาสเข้าร่วมกิจกรรม “จุดประกายนวัตกรรมสู่การใช้ประโยชน์ : Ignite Innovation to Utilization” ประจำปี 2568 ซึ่งจัดโดยสำนักงานการวิจัยแห่งชาติ (วช.) ระหว่างวันที่ 8 - 9 มีนาคม 2568 ณ ห้องประชุมจอมพลสฤษดิ์ ธนรัชต์ ชั้น 2 อาคาร วช.1
นวัตกรรมนี้ไม่เพียงแต่ช่วยเสริมโภชนาการให้กับผึ้งพันธุ์ในช่วงขาดแคลนอาหารเท่านั้น แต่ยังเป็นก้าวสำคัญในการใช้แหล่งโปรตีนทางเลือกในอุตสาหกรรมการเลี้ยงผึ้ง ซึ่งมีศักยภาพในการส่งเสริมการพัฒนาอย่างยั่งยืนของอุตสาหกรรมการเลี้ยงผึ้งและสร้างประโยชน์ให้กับชุมชนเกษตรกรรมในอนาคต